sreda, 30. oktober 2013

TEDEN SOLIDARNOSTI 2013
RDEČI KRIŽ SLOVENIJE


Sredstva, zbrana s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic v Tednu solidarnosti, se stekajo v Sklad solidarnosti Rdečega križa Slovenije in so namenjena pomoči ljudem ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega oz. takojšnji pomoči posameznikom in družinam ob manjših nesrečah.


SOLIDARNOST GRADI TRDNE TEMELJE

Prostovoljci so že pred 50 leti ob gradnji paviljonov na Debelem rtiču dokazali, da je s skupnimi močmi mogoče storiti veliko. V Sloveniji tudi danes vedno znova potrjujemo, da smo drug drugemu pripravljeni pomagati.

Letošnji motiv doplačilne znamke in vozovnice ob Tednu solidarnosti posvečamo dolgi in bogati zgodovini Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa Slovenije Debeli rtič, saj obeležujemo
50. obletnico začetka gradnje prvih paviljonov.
Dobra dejanja v prostovoljstvu in solidarnosti združujejo ljudi.


Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Slovenije leži na najlepšem predelu slovenske obale in je namenjeno zdraviliškemu zdravljenju in medicinski rehabilitaciji otrok po poškodbah in operacijah, vrtcem in šolam v naravi, zdravstvenemu letovanju, obnovitveni rehabilitaciji ter letovanju otrok, mladine in starejših.

Zamisel o nastanku zdravilišča in letovišča za otroke na Debelem rtiču se je porodila daljnega leta 1955. Na zemljišču današnjega zdravilišča in letovišča sta v tedaj neurejeni okolici stali dve stari stavbi.

Leta 1956 je Rdeči križ Slovenije začel zbirati sredstva in za sodelovanje pridobil 300.000 prostovoljcev; delovnih ljudi in občanov, množične organizacije, ljudske odbore, zavode za socialno zavarovanje, delovne organizacije in druge.
Prvih 100 otrok je prišlo na Debeli rtič 13. junija 1956, zato ta datum zaznamujemo kot rojstni dan zdravilišča. Leta 1960 je na Debelem rtiču pod šotori letovalo že 3.000 otrok.

Leta 1963 je zdravilišče zaživelo v pravem pomenu besede. Maja je sprejelo prve otroke po individualno določenem času zdravljenja. V zdravilišču je začela delovati popolna osnovna šola, ki je bila sestavni del zdravljenja. Začela se je gradnja dveh paviljonov, pospešeno pa se je nadaljevala gradnja in razvoj celotnega letovišča in zdravilišča.

Leta 1975 je bil dograjen nov paviljon za letovanje otrok, s čimer je bilo pridobljenih kar 150 postelj. Tako je bilo med letoma 1972 in 1975 na zdravljenju kar 5.829, na letovanju pa 10.582 otrok.

Vse do danes je Rdeči križ Slovenije organiziral številne uspešne akcije, s katerimi je zbiral sredstva za dograditev in posodobitev zmogljivosti na Debelem rtiču. K obnovi in razvoju Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič so bistveno prispevali številni znani in anonimni donatorji, katerih nesebično pomoč simbolizira Pot donatorjev.

Izjemno ohranjena narava in za slovensko obalo značilne prepadne stene flišnega klifa, bogato življenje na kopnem in v morju so značilnosti, zaradi katerih je bilo območje Debelega rtiča leta 1991 razglašeno za naravni spomenik, leta 2010 pa je bila za naravno zdravilno sredstvo razglašena tudi morska voda na področju MZL. V 2011 je bila na področju naravnega parka MZL postavljena Učna pot Veveričke Hane z 9 postajami, trim steze s 17 postajami, prav tako pa so bila na kopališču nameščena otroška igrala.

Zdravilišče ima danes lastno ambulanto, plažo, dva zunanja bazena s prečiščeno morsko vodo, notranji pol olimpijski bazen, prostor za fizioterapijo, telovadnico, talasoterapijo, savno, športna igrišča in sprehajališča. Zdravstveno delo usmerja zdravnik specialist šolske medicine ob sodelovanju specialističnih zdravstvenih služb.

S kapacitetami je danes v Mladinsko zdravilišče in letovišče možna nastanitev kar 800 otrok hkrati, na leto pa zdravilišče in letovišče sprejme več kot 10.000 otrok in mladine do 15. leta.



V Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič se prepletata tradicija in sodobnost solidarnosti. Z natisom arhivskih fotografij na doplačilnih znamkah in vozovnicah ter na vseh gradivih ob Tednu solidarnosti 2013 se Rdeči križ Slovenije zahvaljuje vsem, ki so z nami postavljali in še vedno postavljajo temelje humanosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar